FAQ

Ofte stillte spørsmål om Saarloos Wolfhond:


1. Hender det at en Saarloos lider av separasjonsangst?

Ja, det er slett ikke uvanlig! generelt skal ikke en Saarloos stå alene ute i en hundegård, eller på en løpestreng.

Mange Saarlooseiere har erfart at  deler av huset må pussses opp eller at  det som er igjen av sofaen bør byttes ut etter å ha latt hunden være alene hjemme. Noen  kan ikke engang gå ut med søppel uten at ingangsdøren blir ripet opp.

En Saarloos er et flokkdyr og må være sammen med flokken sin, eller deler av den stort sett  hele tiden.


2. Hvilke erfaringer er vanlige når det kommer til å ha en Saarloos på kennel dersom man skal på ferie?

Dette anbefales overhode ikke, en Saarloos vil misstrives borte fra flokken og kan i mange tilfeller bli svært nervøs gjennom et opphold på et hundepensjonat. Dette kan gi psykiske skader som det kan ta lang tid å rette opp igjen.


3. Er det greit om andre passer hunden min mens jeg er borte?

For det første er   det ikke så enkelt å finne noen som er egnet til å passe en Saarloos  over en kortere eller lengre periode. Den vil savne sin flokk i tillegg til at den er svært avhengig av sine rutiner og sitt hjem. Det beste vil være å finne noen som kan flytte inn i  ditt hjem slik at  hundens vaner ikke blir for mye endret.


4.  Fungerer en saarloos  fint i flokk med andre raser evt. alene?

En Saarloos fungerer helt klart best sammen med andre  av samme rase, det kan i noen tilfeller  gå greit dersom den andre hunden har det samme lynnet. Uansett skal den aldri stå alene uten en flokk.


5. Hvordan er det å ha med en Saarloos bort eller på reise?

Saarloos Wolfhond er en svært sky rase som bruker lang tid på å tilpasse seg nye omgivelser og mennesker. Den kan bli så nervøs at ingenting fungerer. På bytur vil de mest sannsynlig snike seg langs husveggene så nær bakken som mulig.

En Saarloos er  ganske miljøsvak og trives best i vante omgivelser.


6. Liker en Saarloos bilturer?

I de fleste tilfeller er ikke bilkjøring noe den vil trives med. Unge hunder vil stort sett kaste opp, tisse eller bæsje i bilen. Voksne hunder vil sikle, noen ganger i voldsomme mengder. Den kan trenes til å takle det bedre, men ikke i alle tilfeller.


7.  Hva må jeg tenke på  dersom jeg vil kjøpe en valp?

Det er mange hensyn å ta dersom du vurderer å anskaffe en Saarloos valp. Den må være sammen med deg stort sett hele tiden, sove i samme rom og være med ut og på jobb dersom den ikke har en flokk å være sammen med. Useriøs avl kan medføre at det dukker opp alvorlige sykdommer ettersom hunden blir eldre så det er viktig å sjekke stamtavle og linjer.

Du må  finne ut alt du kan komme over av informasjon om en Saarloos' mentalitet og utfordringer, dette er ikke en hund for alle og i stor grad en livsendrende anskaffelse. En Saarloos krever en stor luftegård som er sikkret mot graving og klatring, den må ha et hus å gå inn i og helst et høyt sted å ligge.


8. Hvor mye tur trenger en Saarloos?

Dette varierer veldig, som med de fleste hunder. Men husk: Har du valp, er det ikke mengde tur som er viktig, men å ha fokus på miljø- og ulike typer mental-trening. Du bør gå på valpekurs og unghundkurs – for senere kan det være at hunden din er for sky til å gå på kurs. Sørg for at valpen din får mest mulig tilvenning til alle typer omgivelser, folk og hunderaser av alle størrelser. En Saarloos-valp blir oftere psykisk enn fysisk sliten.


En voksen swh kan være veldig fysisk tilpasningsdyktig. Har du en aktiv livsstil, vil hunden følge deg, er du mindre aktiv kan den følge deg i det og. Dette må ikke forveksles med at hunden er lat! I Norge finnes det hunder som har hatt daglige løpeturer på 10km selv etter fylte 13 år.


9. Finnes det medisinske data som forklarer noe rundt sensitiviteten til Saarloos wolfhond i forbindelse med anestesi?

I følge Veterinary Medicine i Ultrech er det ingen vitenskapelige holdepunkter for dette.

Det finnes raser som har en arvelig defekt i MDR-1 genet som gjør hunden mindre tolerant mot noen typer anestesi, dette er stort sett collie raser.

MDR-1 genet er ikke funnet i Saarlos wolfhond, mange hunder som er oppført i MyDogDna har blitt testet for dette.

Saarloos wolfhond kan være sensitive for anestesi, ikke pga det manglende MDR-1 genet, men pga. For mye stress.

Mange Saarloos wolfhonder vil oppleve veterinærrommet som veldig farlig (faktisk livvstruende). Noen hunder utvikler mye stress og dette kan øke sensitiviteten til anestesi. Med for mye adrenalin i kroppen motsetter de seg effekten av bedøvelsen, og veterinæren øker dosen i den tro at hunden har fått for lite, noe som igjen kan føre til ekstra påkjenning for hjertet.

Kunnskapen om dette og et anti-anestesi (f.eks. ANTICEDAN) må alltid være tilstede.

Uansett er det alltid viktig at veterinæren sjekker normal funksjon i hjerte, lunger, lever og nyrer før anestesi og at det skapes en rolig atmosfære for hunden.

En Saarloos wolfhond utvikler lett psykosomatiske trekk, noe som ofte er grunnen til ekstra stress og merkelig oppførsel.